INCARCAREA CU FREON

      Un lucru esential in buna functionare a unui aer conditionat il reprezinta montajul sau mai bine spus calitatea montajului. Daca montajul a fost prost efectuat (bercuire defectuoasa, strangere a piulitelor slaba la unitatea interna sau cea exterioara) apar pierderi de agent frigorific mult mai rapid. In acest caz atunci cand se face incarcarea cu freon (agent frigorific), trebuie facuta o investigatie pentru a descoperi locul prin care se pierde agentul frigorific.

     Incarcarea cu freon nu este o operatie care se executa la un interval de timp bine stabilit. Se fac completari cu freon in instalatia de aer conditionat atunci cand este nevoie de asa ceva. Utilizatorul unui aparat de aer conditionat este cel ce constata ca aparatul lui nu mai raceste suficient ori nu raceste deloc.

     Prezenta in cantitate corecta a agentului frigorific in instalatia de climatizare, presiunea de lucru a aparatului de aer conditionat sunt factori care actioneaza direct asupra randamentului aparatului dvs, consumului de energie electrica, uzurii compresorului unitatii exterioare. Daca aparatul nu mai raceste nu putem fi siguri suta la suta ca este nevoie de incarcare cu freon, pot exista si alte cauze:

  • --filtre murdare(pline de praf)in unitatea interna de aer conditionat. Acestea diminueaza cantitatea de aer aspirata de unitatea de interior a aparatului de aer conditionat si implicit rezulta o scadere a randamentului instalatiei.
  • --pe ventilatorul unitatii interne de aer conditionat exista depuneri de praf si murdarie care obtureaza fantele turbinei diminuand viteza aerului suflat in incapere.
  • --nu porneste compresorul unitatii exterioare de aer conditionat.Utilizatorul poate vedea elicea unitatii functionand, dar nu isi poate da seama daca porneste compresorul decat punand mana pe tevile de cupru. Daca acestea sunt la temperatura mediului exterior atunci compresorul nu a pornit. Nefunctionarea compresorului poate fi cauzata de un condensator de pornire.

     In ultimii ani aparatele de aer conditionat comercializate la noi, nu mai folosesc ca agent frigorific clasicul freon R22, din cauza unor reglementari ale U.E.

      Producatorii de aparate frigorifice au fost nevoiti sa adopte alte tipuri de agenti frigorifici "enviromental friendly" R407c si R410a, pentru aparate de putere mica spre medie.

repar aer conditionat) reparatii aer conditionat reparatie aer conditionat