DESPRE APARATUL DE AER CONDITIONAT

     Aerul conditionat este un echipament ce poate asigura utilizatorilor confortul termic, daca este folosit in mod adecvat.

  • --imbunatateste nivelul de confort.
  • --poate determina cresterea activitatii fizice si intelectuale.
  • --la o temperatura joasa corpul transpira mai putin cea ce reduce riscul deshidratarii si prezenta insectelor.
  • --daca instalatia de aer conditionat este bine intretinuta, reinnoieste si imbunatateste calitatea aerului.

     Se intampla uneori ca la pornirea unei unitati de aer conditionat, aceasta sa raspandeasca in camera un miros neplacut.Acesta poate fi mascat prin folosirea unor spray-uri pentru aer conditionat ce acopera acest miros si se gasesc in comert, dar poate fi eliminat doar printr-o curatare temeinica a componentelor.

     PRINCIPIU DE FUNCTIONARE APARAT AER CONDITIONAT

    Instalatiile de aer conditionat sunt masini frigorifice cu compresie mecanica, in functie de sensul circuitului frigorific, ele pot functiona sa faca frig sau cald intr-o incapere.

     Racirea aerului cu ajutorul acestor aparate se bazeaza in primul rand pe reducerea umiditatii din incapere. Exista diferite tipuri de aparate de aer conditionat, unele compuse din mai multe unitati de interior, dar principiul de functionare este acelasi . Aspira aerul cald din incapere si elimina excesul de caldura prin condensarea vaporilor de apa din aer. Acestor aparate li s-au mai adaugat si alte functii utile, cum ar fi filtrarea aerului sau functia de incalzire, in timpul iernii.

     Numele de pompa de caldura se refera la faptul ca aceasta piesa transporta caldura, de la interior catre exterior (pe timpul verii) si de la exterior catre interior (pe timpul iernii).

  • --functia de racire: compresorul aspira vapori, ridica presiunea acestora pana ajunge la presiunea de condensare, vaporii ajung in schimbatorul de caldura de la exterior unde condenseaza eliberand caldura latenta de condensare, se consuma presiunea in valva de laminare (tub capilar) pana cand lichidul ajunge la presiunea de vaporizare. Acesta intra in schimbatorul de caldura de la interior unde vaporizeaza preluand din incapere caldura latenta de vaporizare. Vaporii sunt filtrati prin acumulator de lichidul care nu a vaporizat si ciclul se reia.
  • --functia de incalzire: valva cu 4 cai comuta si inverseaza circuitul frigorific, astfel incat vaporizatorul devine condensator si condensatorul devine vaporizator. Circuitul este similar, cu mentiunea ca acum la unitatea interioara se cedeaza caldura latenta de condensare, iar la exterior se preia caldura latenta de vaporizare.
repar aer conditionat reparatii aer conditionat reparatie aer conditionat