MONTARE AER CONDITIONAT

        Montajul unui aparat de aer conditionat presupune efectuarea unor operatii simple de fixare a suportilor, (tablie) la interior si (console) la exterior, strapungere a peretelui(peretilor) cu un burghiu cu diametru de 45-52mm si conectarea celor doua unitati ale instalatiei de climatizare.

       Aceasta conectare presupune legarea cablului electric, a furtunului de condens, si a celor doua tevi de cupru. Aceste doua tevi de cupru sunt de diametre diferite, in functie de puterea aparatului (masurata in kw sau btu) si producator. Tevile de cupru vor fi izolate individual cu ajutorul unor tuburi flexibile dintr-un material asemanator buretelui. Conectarea tevilor de cupru se face prin intermediul unor holendere, si cu ajutorul unei truse de bercluit. Operatia de bercluire inseamna crearea unui guler la teava, inclinat la 45 de grade, asemeni holenderului la interior, si robinetului la exterior. Strangerea acestor holendere se realizeaza de obicei cu ajutorul unei chei dinamometrice, intrucat exista valori diferite pentru strangere, in functie de diametrul tevii de cupru folosite. Dupa realizarea acestor strangeri, are loc matisarea traseului frigorific. Aceasta matisare inseamna infasurarea cablului electric, tevilor izolate si a furtunului de condens cu o fasia de material cu rolul de a proteja de intemperii, si faciliteaza scoaterea lor prin gaura de strapungere.

        Dupa scoaterea traseului frigorific prin strapungere, si fixarea unitatii interioare pe tablia suport, se face conectarea unitatii exterioare. Dupa conectare se foloseste o pompa de vid(vacuum) pentru a scoate aerul din traseul frigorific. Aceasta operatie de vidare(vacuumare) este foarte importanta pentru functionarea ulterioara a aparatului de aer conditionat. Aerul se amesteca cu agentul frigorific( gaz refrigerant sau freon la aparatele vechi) si formeaza acizi care corodeaza pe interior instalatia si duce la aparitia unor fisuri sau pori, prin care se pierde agentul frigorific. Aceste fisuri sau pori pot fi astupate daca sunt depistate, in caz contrar inseamna chiar inlocuirea aparatului. Vidarea instalatiei permite de asemeni verificarea etanseitatii traseului frigorific inaintea eliberarii agentului frigorific in instalatie.

repar aer conditionat reparatii aer conditionat reparatie aer conditionat

        Aparatele de aer conditionate noi au incorporate in unitatea de exterior agentul frigorific, nefiind necesara incarcarea aparatului la montaj. Este necesara o suplimentare a agentului frigorific, doar daca cele doua unitati sunt amplasate la dinstante mari.