CURATARE AER CONDITIONAT

   Curatarea sau igienizarea unui aparat de aer conditionat presupune mai mult decat o banala spalare a filtrelor si folosirea unui spray pentru aer conditionat care se gaseste in comert. In foarte multe din cazuri este nevoie de o demontare a componentelor unitatii interioare si spalarea lor cu jet de apa si solutii de curatat.

   Curatarea filtrelor unui split de aer conditionat de catre utilizator presupune ridicarea capacului si spalarea sitelor. Aceasta curatare trebuie facuta cat mai des, odata pe luna in timpul verii atunci cand aparatul este folosit in fiecare zi.

    In timpul functionarii aparatului de aer conditionat, dupa aproximativ trei-patru ani apar depuneri de praf si ulterior apare un mucegai pe elementele unitatii interioare, mucegai care in timp duce la aparitia unui miros neplacut in incapere. Din momentul aparitiei acestui mucegai, simpla curatare a sitelor nu mai este suficienta. Este nevoie de o curatare mai aprofundata, o desfacere a unitatii interioare pe bucati si o curatare atenta a fiecarui element cu solutii care nu ataca plasticul si clatire cu jet de apa. Dupa o astfel de curatare, se va simti cresterea randamentului aparatului, si puteti avea impresia ca este un alt aparat. Prin curatarea depunerilor de praf, care obtureaza turbina(elice orizontala), creste cantitatea de aer suflata de unitatea de aer conditionat, si astfel obtinem o racire mult mai rapida, care inseamna si un consum mai mic de energie electrica.

   Curatarea unui split de aer conditionat presupune:

  • 1.indepartarea carcasei unitatii de interior pentru a avea acces la elementele splitului.
  • 2.demontarea tavitei de colectare condens, in care se aduna apa de pe vaporizator.
  • 3.demontare turbina (elice orizontala, ventilator)
  • 4.spalarea cu apa calda si detergenti, solutii de curatare. Exista solutii care nu ataca aluminiul sau plasticul, dar curata eficient microorganismele existente (mucegaiul in general).
  • 5.montarea in ordine inversa a elementelor demontate si efectuarea probei de functionare a instalatiei de aer conditionat. Se face o masurare a temperaturii aerului suflat de split si o masurare a presiunii de lucru a agentului frigorific existent in instalatie. In acest fel se poate determina daca este necesara o suplimentare a cantitatii de agent frigorific(freon).

RECOMANDARE: Toamna la sfarsitul sezonului cald, atunci cand aparatul nu va mai fi folosit pe racire, sa folositi functia de incalzire pentru a usca astfel tavita si celelalte elemente ale unitatii pentru a preintampina aparitia mucegaiului, si implicit a mirosului neplacut.

curatare aer conditionat curatare aer conditionat curatare aer conditionat